SOTE eli sosiaali -ja terveydenhuollon uudistus

SOTE on niin tärkeä asia, että se ansaitsee itselleen kokonaan oman otsikon vaalisivuni Blogi-osiossa.

Pöytyän valtuuston kokous 20.3.2017

Puheenvuoro

Asiakohta 3 SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖN LAUSUNTOPYYNTÖ 31.1.2017 LUONNOKSESTA SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON VALINNANVAPAUSLAINSÄÄDÄNNÖKSI

Alkuun on sanottava, että nämä ministeriöiden nykyisin harrastamat monivalintatehtävät lausuntopyynnöissä ovat yhtä vaikeaselkoisia kuin nyt itse lausuttavana oleva sosiaali-ja terveydenhuollon valinnanvapauslainsäädäntöluonnos.

En tee mitään poikkeavaa ehdotusta, mutta muutama asia on sanottava ääneen. Ensiksi on todettava, että perusturvalautakunta ja perusturvajohtaja ovat kyllä tehneet huolellista työtä lausunnon valmistelussa

Yksi oleellinen asia on sanottu jo ensimmäisen kysymyksen perusteluissa.

Ensimmäisessä kysymyksessä kysytään: Voidaanko uudistuksella kaventaa väestön terveys- ja hyvinvointieroja sekä parantaa palvelujen yhdenvertaista saatavuutta? Pöytyän kunta vastaa aivan oikein, että ei pääosin.

Terveys- ja hyvinvointierojen kaventaminen sekä palveluiden yhdenvertainen saatavuus ja jonojen lyhentäminen sekä palveluiden integraatio olivat alun perin SOTE-uudistuksen tavoitteita. Valmistelussa olevan valinnanvapauslainsäädännön luonnoksen perusteella ei näitä tavoitteita tulla saavuttamaan.

Kuten perusteluissa sanotaan, valinnanvapauslakiluonnoksen keskeneräisyys vaikeuttaa maakunta- ja sote-uudistuksen muodostaman kokonaisuuden arviointia. Lakiluonnoksen tekstien ristiriitaisuudet esimerkiksi siirtymäsäännösten osalta ovat omiaan edelleen vaikeuttamaan kokonaisuuden hahmottamista. Kun kyseessä on poikkeuksellisen huomattava ja laajakantoinen uudistus, ei voida pitää asianmukaisena, että lausuntoa pyydetään keskeneräisestä kokonaisuudesta.

Tämän päivän Helsingin Sanomissa sattui olemaan Ruotsin Vasemmistopuolueen, Vänsterpartietin puheenjohtajan Jonas Sjöstedtin yleisönosastokirjoitus. En malta olla lainaamatta sitä. Valinnanvapaus on hänen mukaansa johtanut Ruotsissa suuriin ongelmiin. Siitä huolimatta Suomi on avaamassa väyliä SOTE-palveluiden yksityistämiselle.

”Hyvinvointipalvelut, jotka kohdennetaan tarpeen perusteella, ovat pohjoismaisten yhteiskuntien peruspilareita. Kun palvelut rahoitetaan yhteisesti ja jaetaan tarpeiden mukaisesti, se luo yhteenkuuluvaisuutta, tasa-arvoa ja turvallisuutta. Markkinoiden logiikka on toinen: yritykset tuottavat palveluita, joista ne ansaitsevat eniten. Ruotsissa se on johtanut terveydenhuollon ylitarjontaan hyvin toimeentulevilla ja terveimmillä alueilla. Sen sijaan hoidon saatavuus on heikentynyt monissa lähiöissä ja maaseudulla. Valinnanvapaus on tuottanut eriarvoisuutta monisairaiden ja hyvinvoivien ihmisten välillä. ” kirjoittaa Sjöstedt.

Suomessakin tulisi nyt perääntyä, ettei tehdä samoja virheitä kuin Ruotsissa. Uudistuksesta uhkaa tulla pelkkä kaaos. Valinnanvapautta voidaan lisätä täydentämällä nykyisiä säädöksiä sekä vahvistamalla asiakkaiden ja potilaiden itsemääräämisoikeutta ja osallisuutta heitä koskevassa päätöksenteossa ja valinnoissa. Julkisen sektorin pitää pysyä sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuutta ohjaavassa roolissa.

Mirjami Flemmich,

Valtuutettu Vasemmistoliitto

Lähetin vielä Auranmaan viikkolehteen kirjoituksen samasta aiheesta hieman lyhennettynä

SOTEsta ja valinnanvapaudesta

Pöytyän valtuusto antoi viime kokouksessaan lausuntonsa sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapauslainsäädäntöön. Ministeriöiden nykyisin harrastamat monivalintatehtävät lausuntopyynnöissä ovat yhtä vaikeaselkoisia kuin nyt kierroksella oleva itse lakiluonnos.

Valinnanvapauslakiluonnos on tuotu keskeneräisenä lausunnolle. Teksteissä on ristiriitaisuuksia ja koko lakiluonnoksesta jää paljon avoimia kysymyksiä.

Terveys- ja hyvinvointierojen kaventaminen, palveluiden yhdenvertainen saatavuus, jonojen lyhentäminen sekä palveluiden integraatio olivat alun perin SOTE-uudistuksen tavoitteita. Valmistelussa olevan valinnanvapauslainsäädännön perusteella ei näitä tavoitteita tulla saavuttamaan.

Ruotsin Vänsterpartietin puheenjohtaja Jonas Sjöstedt kirjoitti Helsingin sanomien mielipidepalstalla siitä, miten valinnanvapaus on johtanut Ruotsissa suuriin ongelmiin.

”Hyvinvointipalvelut, jotka kohdennetaan tarpeen perusteella, ovat pohjoismaisten yhteiskuntien peruspilareita. Kun palvelut rahoitetaan yhteisesti ja jaetaan tarpeiden mukaisesti, se luo yhteenkuuluvaisuutta, tasa-arvoa ja turvallisuutta. Markkinoiden logiikka on toinen: yritykset tuottavat palveluita, joista ne ansaitsevat eniten. Ruotsissa se on johtanut terveydenhuollon ylitarjontaan hyvin toimeentulevilla ja terveimmillä alueilla. Sen sijaan hoidon saatavuus on heikentynyt monissa lähiöissä ja maaseudulla. Valinnanvapaus on tuottanut eriarvoisuutta monisairaiden ja hyvinvoivien ihmisten välillä.” kirjoittaa Sjöstedt.

Ruotsin huonoista esimerkeistä huolimatta, Suomen hallitus ajaa SOTE-palveluiden yksityistämistä.  Suomessa tulisi nyt perääntyä yksityistämisestä ja pakkoyhtiöittämisestä. Hallituksen esitys ei turvaa potilaiden valinnanvapautta vaan alistaa suomalaisten terveyden ja hyvinvoinnin yritysten voitontavoittelulle. Uudistuksesta uhkaa tulla pelkkä kaaos.

Valinnanvapautta voidaan lisätä täydentämällä nykyisiä säädöksiä sekä vahvistamalla asiakkaiden ja potilaiden itsemääräämisoikeutta ja osallisuutta heitä koskevassa päätöksenteossa ja valinnoissa. Julkisen sektorin pitää pysyä sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuutta ohjaavassa roolissa.

 

Mirjami Flemmich

Kunnanvaltuuston ja kunnanhallituksen jäsen

Pöytyä, Yläne